چهارشنبه سوري تون مبارك

چهارشنبه سوري تون مبارك

اولین وبسایت تفریحی شهرستان کنگاور با بیش از دوسال سابقه فعالیت

نقشه سایت

خانه
سئو کننده





آمار

    آمار مطالب
    کل مطالب : 2145 کل نظرات : 2227 آمار کاربران
    افراد آنلاین : 1 تعداد اعضا : 198 آمار بازدید
    بازدید امروز : 1542 بازدید دیروز : 0 ورودی امروز گوگل : 154 ورودی گوگل دیروز : 0 آي پي امروز : 514 آي پي ديروز : 0 بازدید هفته : 1699 بازدید ماه : 12616 بازدید سال : 34705 بازدید کلی : 131246 اطلاعات شما
    آی پی : 18.224.184.149 مرورگر : سیستم عامل : امروز :

    موزیک سایت


    نویسندگان

    امکانات جانبی

     تعرفه تبليغات   عضويت
    
    
    

    درباره ما

    كنگاور فان
    به کنگاور فان اولين وبسايت تفريحي شهرستان كنگاور با بيش از دوسال سابقه فعاليت خوش آمديد

    محل تبليغات شما


    چهارشنبه سوري تون مبارك

    آداب و رسوم چهارشنبه سوری

    . . .

    یکی از آئینهای سالانه و دیرینه ی ایرانیان جشن سوری، چهارشنبه سوری یا به عبارتی دیگر چارشنبه سوری است. ایرانیان آخرین سه شنبه سال خورشیدی را با بر افروختن آتش و پریدن از روی آن به استقبال نوروز می روند. چهارشنبه سوری، یک جشن بهاری است که پیش از رسیدن نوروز برگزار می شود….

     ادامه در ادامه ی مطلب

     

    مردم در این روز برای دفع شر و بلا و برآورده شدن آرزوهایشان مراسمی را برگزار می کنند که ریشه اش به قرن ها پیش باز می گردد که مراسم ویژه آن در شب چهارشنبه صورت می گیرد برای مراسم در گوشه و کنار کوی و برزن نیز بچه ها آتش های بزرگ می افروزند و از روی آن می پرند و ترانه (سرخی تو از من ، زردی من از تو ) می خوانند. ظاهرا مراسم چهارشنبه سوری برگرفته از آئینهای کهن ایرانیان است که همچنان در میان آنها و با اشکال دیگر در میان باقی بازماندگان اقوام آریائی رواج دارد و “سور” در زبان و ادبیات فارسی و برخی گویش های ایرانی به معنای “جشن”،”مهمانی“و “سرخ” آمده است.

    جشن سور از زمان های بسیار دور در ایران مرسوم بوده است. قبل از ورود اسلام به ایران هر سال ۱۲ ماه، و هر ماه به ۳۰ روز بوده که هر کدام از این ۳۰ روز اسمی مشخص داشته است که بعد از ورود اسلام به ایران تقسیمات هفته نیز به آن اضافه شد. در ایران باستان در پایان هر ماه جشن و پای کوبی با نام سور مرسوم بوده است. مختار برای کشتن یزید که در شهر کوفه که اکثر آنان ایرانی بوده اند از این فرصت استفاده کرده و در زمان همین جشن که مصادف با چهارشنبه بود یزید را قصاص نمود. بعد از گذشت چند سال بعد از ورود اسلام به ایران به آرامی جشن سور در ایران کم رنگ و به آخرین چهارشنبه سال محدود شد. جشن سور از مراسم اصیل ایرانی است و منشا خارجی ندارد. آتش از عناصر چهارگانه است و تنها عنصری است که آلوده نمی شود به همین منظور از گذشته های بسیار کهن تاکنون این آداب مرسوم بوده است.

    آخرین سه شنبه ی آخر سال را شب چهار شنبه سوری می گویند. شبی است که امروزه فقط بوته افروزی آن مانده است. این کار را عصر سه شنبه ی آخر سال که آخرش چهارشنبه است انجام می دهند. بدین ترتیب که کوپه های هیزم را روی هم می گذارند خورشید که غروب کرد هیزم را در حیاط خانه یا در کوچه یا در میدان باز آتش می زنند.

    ظهور آتش بازی :

    آتش بازی در شب چهار شنبه سوری در زمان ناصرالدین شاه و به وسیله ی فرانسوی ها در ایران رواج پیدا کرد. در ابتدا فقط برای سرگرمی شاه این نمایش انجام می شد پس از آن مردم هم در این سرگرمی سهیم شدند و دستور نمایش آن در میدان توپ خانه صادر شد و مردم در آن جا به تماشای آتش بازی می ایستادند و کم کم به شکلی که امروزه اجرا می شود در آمد.

    بوته افروزی :

    در ایران رسم است که پیش از پریدن آفتاب، هر خانواده بوته های خار و گزنی را که از پیش فراهم کرده اند روی بام یا زمین حیاط خانه و یا در گذرگاه در سه یا پنج یا هفت “گله” کپه می کنند. با غروب آفتاب و نیم تاریک شدن آسمان، زن و مرد و پیر و جوان گرد هم جمع می شوند و بوته ها را آتش می زنند. در این هنگام از بزرگ تا کوچک هر کدام سه بار از روی بوته های افروخته می پرند، تا مگر ضعف و زردی ناشی از بیماری و غم و محنت را از خود بزدایند و سلامت و سرخی و شادی را به هستی خود ببخشند. مردم در حال پریدن از روی آتش ترانه هایی می خوانند :

    زردی من از تو ، سرخی تو از من

    غم برو شادی بیا ، محنت برو روزی بیا

    ای شب چهارشنبه ، ای کلیه جاردنده ، بده مراد بنده

    خاکستر چهارشنبه سوری، نحس است، زیرا مردم هنگام پریدن از روی آن، زردی و ییماری خود را، از راه جادوی سرایتی، به آتش می دهند و در عوض سرخی و شادابی آتش را به خود منتقل می کنند. سرود “زردی من از تو ، سرخی تو از من “

    در هر خانه زنی خاکستر را در خاک انداز جمع می کند، و آن را از خانه بیرون می برد و در سر چهار راه، یا در آب روان می ریزد. در بازگشت به خانه، در خانه را می کوبد و به ساکنان خانه می گوید که از عروسی می آید و تندرستی و شادی برای خانواده آورده است.
    در این هنگام اهالی خانه در را به رویش می گشایند. او بدین گونه همراه خود تندرستی و شادی را برای یک سال به درون خانه خود می برد. ایرانیان عقیده دارند که با افروختن آتش و سوزاندن بوته و خار فضای خانه را از موجودات زیانکار می پالایند و دیو پلیدی و ناپاکی را از محیط زیست دور و پاک می سازند. برای این که آتش آلوده نشود خاکستر آن را در سر چهارراه یا در آب روان می ریزند تا باد یا آب آن را با خود ببرد.

    گرد آوردن بوته، آتش زدن و پریدن از روی آن و گفتن عبارت “زردی من از تو، سرخی تو از من” شاید مهمترین اصل شب چهارشنبه سوری است. هر چند که در سالهای اخیر متاسفانه این رسم شیرین جایش را به ترقه بازی و استفاده از مواد محترقه و منفجره خطرناک داده است. مراسم دیگری مانند کوزه شکنی، فال گوش نشینی، آش نذری پختن، آب پاشی، بخت گشائی دختران، دفع چشم زخمها، کندرو خوشبو، قاشق زنی، فال گرفتن هم در این شب جزو مراسمات جالب و جذاب می باشد.

    مراسم کوزه شکنی :

    مردم پس از آتش افروزی مقداری زغال به نشانه سیاه بختی، کمی نمک به علامت شور چشمی، و یکی سکه به نشانه تنگدستی در کوزه ای سفالین می اندازند و هر یک از افراد خانواده یک بار کوزه را دور سر خود می چرخاند و آخرین نفر، کوزه را بر سر بام خانه می برد و آن را به کوچه پرتاب می کند و می گوید: “درد و بلای خانه را ریختم به توی کوچه” و باور دارند که با دور افکندن کوزه، تیره بختی، شور بختی و تنگدستی را از خانه و خانواده دور می کنند.

    فال گوش نشینی :

    در شب چهار شنبه سوری فال گوش ایستادن و گوش کردن به حرف های رهگذران یک رسم است که سرنوشت ما در این شب تشکیل می شود البته می توانیم بگوییم که این یک اعتقاد است زیرا فال گوش َایستادن کار خوبی نیست. زنان و دخترانی که شوق شوهر کردن دارند، یا آرزوی زیارت و مسافرت، غروب شب چهارشنبه نیت می کنند و از خانه بیرون می روند و در سر گذر یا سر چهارسو می ایستند و گوش به صحبت رهگذران می سپارند و به نیک و بد گفتن و تلخ و شیرین صحبت کردن رهگذران تفال می زنند. اگر سخنان دلنشین و شاد از رهگذران بشنوند، برآمدن حاجت و آرزوی خود را برآورده می پندارند. ولی اگر سخنان تلخ و اندوه زا بشنوند، رسیدن به مراد و آرزو را در سال نو ممکن نخواهند دانست.

    قاشق زنی :

    از کارهای شب چهار شنبه سوری قاشق زنی بود که زنان و مردان این کار را انجام می دادند. زنان و دختران آرزومند و حاجت دار، قاشقی با کاسه ای مسین برمی دارند و شب هنگام در کوچه و گذر راه می افتند و در برابر هفت خانه می ایستند و بی آنکه حرفی بزنند پی در پی قاشق را بر کاسه می زنند. صاحب خانه که می داند قاشق زنان نذر و حاجتی دارند، شیرینی یا آجیل، برنج یا بنشن و یا مبلغی پول در کاسه های آنان می گذارد. اگر قاشق زنان در قاشق زنی چیزی به دست نیاورند، از برآمدن آرزو و حاجت خود ناامید خواهند شد. گاه مردان به ویژه جوانان، چادری بر سر می اندازند و برای خوشمزگی و تمسخر به قاشق زنی در خانه های دوست و آشنا و نامزدان خود می روند.

    آش چهارشنبه سوری :

    خانواده هایی که بیمار در خانه داشتند یا اینکه حاجتی داشتند برای برآمدن حاجت و بهبود یافتن بیمارشان نذر می کردند و در شب چهارشنبه آخر سال “آش ابودردا” یا “آش بیمار” می پختند و آن را اندکی به بیمار می خوراندند و بقیه را هم در میان فقرا پخش می کردند.

    تقسیم آجیل چهارشنبه سوری :

    زنانی که نذر و نیازی می کردند در شب چهارشنبه آخر سال، آجیل هفت مغز به نام “آجیل چهارشنبه سوری” از یک دکان رو به قبله می خریدند و پاک می کردند و میان خویش و آشنا پخش می کردند و می خورند. به هنگام پاک کردن آجیل، قصه مخصوص آجیل چهارشنبه، معروف به قصه خارکن را نقل می کردند. امروزه، آجیل چهارشنبه سوری جنبه نذرانه اش را از دست داده و از تنقلات شب چهارشنبه سوری شده است.

    ریشه ی فرهنگی چهارشنبه سوری :

    بطور کلی فرهنگ مردم را باید در درون زندگی مردم و از لابلای باورهای مردم جستجو کرد، از آنجا که چهارشنبه سوری از آئین های دیرینه ی ایرانیان است جدای اینکه امروزه آنچه درشهرهای بزرگ ایران، به خصوص تهران در این شب انجام می گیرد بیشتر به جنگ و نزاع شبیه است تا سور و شادی! ولی میتوان با بازگشت به زمانی حدود بیست و چند سال پیش، دریافت که شب چهارشنبه ی آخر سال مراسم متنوعی داشت که در استانهای مختلف ایران مراسمی با اشکال گوناگون و با سبک های سنتی صورت می پذیرفت که اکنون نیز برخی از آن رسوم در بعضی از استانهای ایران برگزار می شود که در اینجا به برخی از آنها اشاره می شود :


    social code
    می پسندم نمی پسندم

    برای ارسال نظر به نکات زیر توجه نمایید 1-در نظرات خود از کلمات رکیک و زننده استفاده نکنید 2-نظرات خود را به زبان پارسی تایپ نمایید 3-از ارسال نظرات تبلیغاتی خودداری نمایید 4-نظرات خود را تنها در مورد مطلب بالا ارسال نمایید درصورت رعایت این قوانین نظر شما تایید خواهد شد

    نام
    آدرس ایمیل
    وب سایت/بلاگ
    :) :( ;) :D
    ;)) :X :? :P
    :* =(( :O };-
    :B /:) =DD :S
    -) :-(( :-| :-))
    نظر خصوصی

     کد را وارد نمایید:

    آپلود عکس دلخواه:

    >

    اینستاگرام سایت

    کانال تلگرام سایت

    تبادل لینک هوشمند

      سيستم تبادل لينك هوشمند كنگاورفان


    برای تبادل لینک  ابتدا سايت ما را با عنوان كنگاورفان و آدرس
    kangavar-fun.ir   لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






    چت باکس


    نام :
    وب :
    پیام :
    2+2=:
    (Refresh)

    محل تبليغات شما

    ورود کاربران

    نام کاربری
    رمز عبور

    » رمز عبور را فراموش کردم ؟

    عضويت سريع

    نام کاربری
    رمز عبور
    تکرار رمز
    ایمیل
    کد تصویری

    خبرنامه

    براي اطلاع از آپدیت شدن سایت در خبرنامه سایت عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



    آخرین نظرات کاربران

    علی - سلام ممنون میشم اگه مایل باشی با هم تبادل لینک کنیم - 1394/9/24
    ashkan - سلام دوست قدیمی خسته نباشی وبت همچنان عالی راستی یه لینک باکس حرفه ای طراحی کردم گفتم اول به کسانی که تبادل لینک کردیم بگم و یه آپشنایی بهشون بدم دوست داشتی یه سر به این ادرس بزن
    http://www.gholghole.ir/page/linkboxgholghole
    اگه دوست داشتی همکاری کنی یکی از لوگو ها رو تا یک سال رایگان + لینک ویژه تو رنک بالاها بهت میدم خوشحال میشم بیای - 1394/9/19
    میلاد - سلام دوست عزیز خسته نباشید ، راستش یه مدتی میشه که با هم دیگه تبادل بنر کردیم اما متاسفانه شما بنر ما را از سایتتتون حذق کردید ، لطفا دوباه بنر ما رو با آدرس زیر تو سایتتون قرار بدید تا بنر شما همچنان در سایت ما فعال باشد با تشکر



    http://rozup.ir/view/226756/1548074732.gif

    - 1394/7/29
    سلام دوست - سلام دوست عزیز اگر مایل بودید میتونیم برای مدتی تبادل بنر داشته بایشم. خیلی ممنون گلم
    http://8pic.ir/images/kwztig9ce86xinkust6t.gif

    - 1394/5/22
    میلاد - فوق العاده بود
    Admin: سلام دوست عزیز نظر لطف شماست - 1394/4/4/kangavar-f
    Milad - سلام دوست عزیز لطفا اگر مقدور است آدرس سایت ما را از www.mihanglory.rzb.ir
    به www.MihanGlory.ir و آدرس بنر ما را هم نیز به آدرس http://rozup.ir/view/226756/1548074732.gif
    تغییر دهید.
    ممنون
    - 1394/3/27/kangavar-f
    80love - بازم شرمنده
    مرسی - 1394/3/24
    مصطفی - نه اینطوری آمارم زیاد تفاوتی نمیکنه اگه امکانش هست لینک وبلاگ منو توی قسمت پاپ آپ بزار تا آمارم بالا بره خیلی ممنون - 1394/3/24
    مصطفی - منم همونی که بنرشو گذاشتی واقعا دستت درد نکنه آمارم همین جور داره میره بالا
    یه بنر از سایتت بده منم بزارم
    فعلا - 1394/3/24
    80love - سلام
    خوبی
    اقا شرمنده
    این بنر منو عوض کنید
    http://s6.uplod.ir/i/00611/nfs3z55pts1e.gif
    اینو بزارید
    بخدا شرمندم
    دمت گرم
    بازم شرمنده - 1394/3/24/kangavar-f